Zákaznická podpora:725 191 660objednavky@anela.cz

Své dospívání si užívej v plné kráse

Z celého srdce tě vítáme mezi ženami. Tvé tělo ti první menstruací dalo jasnou zprávu, už jsi dost silná na to, abys zvládla bouřlivou, v mnohých směrech náročnou, ale rozhodně krásnou a jedinečnou proměnu dívky v sebe-vědomou ženu. Tato tvá cesta vyzrávání potrvá několik, možná i mnoho, let. Buď si však jistá, že na ní NIKDY nebudeš sama. My všechny ženy jsme ji nastoupily stejně jako ty. Jen jsme různě daleko. A přesto stále dost blízko na to, abychom tě dokázaly podpořit a povzbudit, když to budeš chtít a potřebovat. Neboj se a nestyď se ptát.

Ve tvém těle se začaly dít velké věci. Nastal ten správný čas k tvorbě hormonů, které z tebe – holčičky postupně stvoří tebe - dospělou ženu. Hormonální koktejl, který tě v následujících letech čeká, ti přinese mnoho změn na těle, v těle, na duši i na mysli. Ne všechny budou probíhat úplně příjemně, některé možná budeš mít problém přijmout. Důležité ale je, abys věděla, že tyto proměny jsou úplně normální a v pořádku. A mnohé související obtíže, jako například mastící se pleť a vznik ošklivého a mnohdy i bolavého akné, nemusíš jen útrpně snášet. Existuje už spoustu možností, jak jejich projevy zmírnit nebo se s nimi dokonce zcela vypořádat. Tak se neboj a nestyď ptát, hledat informace a zkoušet. Za pocit spokojenosti se sebe samou a krásné vzpomínky na své dospívání to víc než stojí.

Vesele teenky

Za akné zpravidla nemohou jen hormony

Jedna z nepříjemností, která tě velmi pravděpodobně čeká, nebo se tě už dost možná týká je právě již zmíněná extra se mastící pleť doprovázená různou formou akné – rozšířené póry, černé tečky čili komedony a zanícené pupínky s bílou hlavičkou.Akné souvisí s mnoha různými faktory a zpravidla to není pouze jeden jediný, který za jeho vznikem stojí, většinou to je jejich kombinace. Mezi hlavní viníky patří hormonální změny, strava a celková životospráva, fyzická aktivita, vystavení se sluníčku, psychická pohoda, ale i každodenní péče o pleť.

Pokud tě akné trápí jen tak okrajově, jakože máš sem tam pupínek, možná ti bude stačit, když si upravíš svůj každodenní rituál čištění a péče o pleť. Pokud ti však akné významně zasahuje do tvého života, kdy se v jeho důsledku cítíš ošklivá, ztrácíš sebevědomí a sebe-lásku, pak je  potřeba, abys zvládla přehodnotit svůj dosavadní způsob života více. Buď k sobě upřímná. Kolik času trávíš venku na čerstvém vzduchu ideálně sportem? Kolik toho denně nasportuješ obecně? Kdy chodíváš spát? Vstáváš odpočatá a plná sil? Nepřetěžuješ se v době menstruace?

Kolik cukru sníš …

… tolik pupínků budeš druhý den mít. Neee, úplně takto to naštěstí nefunguje :-). Ale je pravda, že strava bohatá na cukry a tuky může podpořit vylučování mastnoty a potu kůží, které jsou těmi základními a zásadními vstupními kameny vzniku akné. Zkus se zamyslet, kolik denně vypiješ sladkých limonád nebo energy drinků (ostatně alkohol jim velmi obratně sekunduje), sníš extra sladkých tyčinek a jiných cukrovinek, smažených hranolek, kuřecích křidýlek nebo hamburgerů z fast foodů. Za tvorbou akné často také stojí přílišná konzumace mléčných produktů jako je mléko, tvaroh, jogurty, sýry, u někoho také lepek, který najdeš v běžných obilovinách, hlavně ve pšenici, ale také v žitě nebo ječmenu. Nechceme tím říct, abys teď přestala jíst vše, na co jsi zvyklá. Zkus však ubrat ty potraviny, které jsme zde vyjmenovaly, a místo nich přidej zeleninu, ovoce nebo smoothie, ořechy, semínka, raw zákusky apod. Těch možností, co už dneska je! Skoro ti je závidíme :-).

Donutky

Pečuj o sebe každý den a s láskou

Na pleti se za celý den nashromáždí velké množství mastnoty, znečištění, ale i bakterií. Správná péče o pleť je jednou z nejzákladnějších a nejsnazších prevencí vzniku různorodých potíží včetně právě akné. Dopřej své pleti ranní a večerní láskyplný rituál péče, odmění se ti. Její základní postup je: odlíčení – dočištění – hydratace – aktivní lipidová vrstva (tedy vrstva, která na pleti vytvoří tenoučký ochranný film na tukové bázi, který uzamkne nezbytnou vodu v pleti a jejím buňkám dodá potřebnou výživu). Při výběru kosmetických produktů se řiď hlavně jejich složením. Tvá jemná mlaďoučká pleť je ještě stále dost citlivá a hodně toho vstřebá, proto dávej přednost přírodní netoxické kosmetice bez obsahu alkoholu.

Jestli se už líčíš, pak první krok, který bys měla večer před spaním udělat, je pleť důkladně odlíčit. Použít můžeš dvoufázový odličovač Odlíčím, který si spolu s našimi látkovými odličovacími tamponky Odličočky snadno a bez drhnutí poradí jak s voděodolnými šminkami, tak s usazenými nečistotami. K preciznímu, ale šetrnému večernímu dočištění a rannímu umytí se ti bude hodit čisticí pěna Očistím tvář. Pokožku zbaví odumřelých buněk, vyhladí ji a navíc působí protizánětlivě. Jednou týdně můžeš její peelingový efekt podpořit konjakovou houbičkou s obsahem bambusového uhlí, kurkumy nebo aloe vera. Ale pozor, s peelingováním to nepřeháněj, mladá a ještě navíc aknózní pleť je na mechanické dráždění velmi citlivá. 

Pomyslnou tečkou za důkladným, přesto ale šetrným čištěním pleti, která ji barevně i strukturálně sjednotí, zklidní, vyhladí, stáhne rozšířené póry a podpoří v protizánětlivém působení, je její tonizace. Využít můžeš naši Svěží teenku. Přestože vrásky jsou to poslední, co by tě v tuto chvíli na pleti trápilo, i tvá pleť potřebuje dostatečné zásobení vodou. Pleť se ti díky ní rozzáří, zpevní, vyhladí a zbavíš se tak také případných šupinek. Vodu svému tělu a tedy i kůži nejlépe zajistíš průběžným pitím ideálně čisté vody, ale ve svém pečujícím rituálu ji také můžeš pleti doplnit pomocí hydratujícího séra. Může jím být i naše božské Růžové z nebe, na které nedáme dopustit. Mohlo by tě zaujmout, že obsahuje tzv. dračí krev, což je pryskyřice z tropického stromu Croton, která je velmi silně protizánětlivá. Pomůže tedy předcházet vzniku nepříjemných boláků. Hydratační sérum vždy překryj nějakou mastnou vrstvou, která vodu a výživující a ozdravné látky v pleti uzamkne. Můžeš použít svůj oblíbený krém nebo naše olejové sérum Bezstarostná teenka speciálně komponované pro pleť ztrápenou pupínky. Této „mastnoty“ na své pleti se vůbec nemusíš bát. Jednak se rychle vstřebá, jednak bude tvou pleť chránit před nepříznivými vlivy z okolí a jednak tvé pleti předá informaci, že v produkci mazu opravdu může polevit.

No a je to :-). V tuto chvíli máš pleť dokonale opečovanou a připravenou k tomu zalézt do postele, vydat se do víru života nebo ji ještě krapet víc zkrášlit nanesením make-upu.

Balicek_akne_teen

Překonej se a nemačkej

Pokud se chystáš spát a zrovna se ti vytvořil nějaký ten bolavý pupínek, překonej svou touhu ho vymáčknout. Předejdeš tak možným komplikacím a rozšířením zánětu. Tělo si s ním poradí. Pokud však chceš hojivý proces podpořit a urychlit, vyzkoušej naši Bílou noční teenku. Stačí pupínek pořádně „zabílit“ a ona bude celou noc intenzivně působit, aby zánět zmírnila, nebo zcela eliminovala. Jestli tě čeká důležitá akce a máš strach, že by se ti do rána nějaký bolák mohl vyklubat, můžeš Bílou noční teenku v tenké vrstvě máznout na kritická místa i celý obličej jako prevenci. Budeš překvapená, jak hladkou a hebkou pokožku ráno budeš mít. 

Trápí tě pupínky opravdu hodně? Zkus vyzkoušet nějakou protizánětlivou čistě přírodní (na složení si dej opravdu pozor) pleťovou masku, dokáže při pravidelném používání s pletí udělat opravdu divy.  A taky se poraď s maminkou. I ona byla ve tvém věku, určitě bude mít pochopení. Mohla by tě vzít na profesionální kosmetické ošetření, kde ti paní kosmetička správným a opravdu důkladným způsobem pleť vyčistí. A zase platí, pravidelné návštěvy, alespoň 1x do měsíce, mohou pleti hodně pomoci.

Tvé tělo další hormony nepotřebuje

Pokud by tě náhodou napadlo, že bys mohla své trápení s akné vyřešit s dopomocí hormonální antikoncepce, zjisti si nejprve než do toho půjdeš víc (a nejen od svého gynekologa). Hormonální antikoncepce ovlivňuje celé fungování našeho těla a tím také naši osobnost. Její dlouhodobé užívání, obzvlášť v dospívání ale i v době rané dospělosti před otěhotněním, s sebou nese určitá a nemalá rizika. Pokud tě tato tématika zajímá, víc se dozvíš v tomto a dalších článcích na webu www.kalisek.cz.    

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz