Zákaznická podpora:725 191 660objednavky@anela.cz

Naše tělo se potřebuje potit

Každá společnost si vytvoří jakási základní pravidla chování, ale i vzhledu jednotlivců, která jsou pak obecně přijímána jako ta jediná správná. Není vždycky důležité, jestli jsou tato pravidla prospěšná a zdravá. Jednou je to tak dáno, tak jaképak pochybnosti nebo snad výstřednosti. V naší "civilizované" společnosti jsme si ustanovili, že mokré skvrny na oblečení a typické živočišné aroma, které doprovází pocení, je pro nás nepřijatelné. A to až tak moc, že jsme ochotni tento zcela přirozený a potřebný tělesný proces nejen skrývat a maskovat, ale také záměrně brzdit nebo dokonce zcela eliminovat.

Pot jako chladivo i prostředek komunikace

Pocení je proces, kdy naše tělo potními žlázami z těla vylučuje tekutiny za účelem jeho ochlazení, zbavení se odpadních, cizorodých i škodlivých látek, ale i za účelem komunikace. Potní žlázy jsou řízeny nervovým i hormonálním systémem. Jejich funkce a činnost je tedy závislá na mnoha faktorech, které mohou být jak vnějšího původu (např. teplota), tak také původu vnitřního (např. emoce, nebo právě hormonální změny).

Ekrinní potní žlázy, určené k ochlazování, fungují od narození a máme je víceméně rovnoměrně rozeseté po celém těle. To aby tento proces byl maximálně efektivní a účelný. Jen v některých místech, jako jsou dlaně, chodidla, čelo a hlava, podpaží a třísla je jejich zvýšená koncentrace. Pot jimi vylučovaný je řídký, bez barvy a zápachu. 

Jiné, apokrinní potní žlázy začínají fungovat až v období dospívání a slouží k vylučování hutnějšího, žlutě zbarveného potu s pro nás typickým aromatem (dalo by se nazvat i feromonem). Tento specifický pot je vlastně takovým komunikačním prostředkem mezi námi. Jejich rozmístění po těle dává s ohledem na jejich účel, velký smysl. Nachází se v okolí prsních bradavek, to aby se čerstvě narozená miminka dokázala snadněji zorientovat a poznala svou maminku. Dále pak v podpažních jamkách a v okolí pohlavních orgánů. To proto, abychom podle vůně našeho potenciálního partnera poznali, jestli jsme kompatibilní a naše potomstvo bude zdravé a silné.

Deodorant_poceni

Vonět za každou cenu? 

Asi je nám všem jasné, že tělu nelze zcela zakázat proces pocení a ani by to nebylo smysluplné. Ztratili bychom důležitou schopnost termoregulace a udržování stability vnitřního prostředí, což by mohlo vést až k naší smrti. Nicméně, blokace pocení pouze v některých částech těla také není zcela bez rizika. A jaká úskalí s sebou dost možná nese ovlivňování naší tělesné vůně z hlediska partnerských vztahů, to by bylo na další, úplně jiný článek a polemiku.  

Většina potu, který naše tělo vyloučí, pochází z ekrinních žláz. Je tedy bez barvy a zápachu. Až do chvíle, kdy se ho na špatně větraných místech, typicky v podpaží nebo v tříslech, nahromadí více. To si pak na něm začnou pochutnávat zde se vyskytující bakterie a nepříjemný odér je tu. Snaha o celodenní čistotu, vůni a svěžest nás přivedla k pravidelnému a zcela samozřejmému používání deodorantů a antiperspirantů. Mezi těmito dvěma produkty je však zásadní rozdíl. 

Antiperspiranty jsou určeny k tomu, aby v místě aplikace částečně nebo zcela blokovaly vylučování potu a navíc náš případný tělesný odér překryly a nahradily vůní umělou. Pocení brání s dopomocí sloučenin hliníku, které potní žlázy uzavřou. Pot tedy zůstává uvnitř. Na jednu stranu se sice cítíme komfortně, v suchu, čistotě a libé vůni, na stranu druhou však dochází ke kumulaci potu ve žlázách, kde může přinejmenším dojít k vytvoření zánětu. Nadužívání hliníku v mnoha věcech denní potřeby je v poslední době hodně diskutováno v souvislosti se vznikem a rozvojem různých závažných civlizačních onemocnění, např. rakovina, Alzheimerova choroba, aj. Vědci se různě přou a mnozí odborníci stále tvrdí, že přímá souvislost zatím nebyla prokázána. Záleží tedy na každém z nás a naší zodpovědnosti k vlastnímu životu, jakou cestu si zvolíme.

Naproti tomu deodoranty procesu pocení nebrání. Většinou dokáží zamezit množení bakterií a jejich rozkladu potu, a tím tedy také předchází vzniku zápachu. Podobně jako antiperspiranty jsou ovoněné, takže případný nelibý odér překryjí svou vlastní vůní. Avšak také v mnohých běžně dostupných deodorantech bývají jednou ze složek sloučeniny hliníku. 

Na důvěrná místa pouze důvěryhodné deodoranty

My raději volíme cestu předběžné opatrnosti. Nikdy bychom si nedovolily na tak citlivá intimní místa, jako naše podpažní jamky, příp. třísla jsou, aplikovat jakékoliv kontroverzní nebo potenciálně nebezpečné látky. V našich deodorantech, které považujeme za naše velké důvěrníky, proto používáme pouze bezpečné přírodní složky, které jsou šetrné jak k našemu tělu, tak k životnímu prostředí. Neznamená to však, že by neplnily svůj účel. Pro mnohé možná překvapivě, ale právě naopak. Jejich perfektně vyvážené složení, které jsme ladily několik let, zvládne po celý běžný den eliminovat rozklad potu bakteriemi, předcházet tak vzniku zápachu a postupně uvolňovat příjemnou vůni přírodních éterických olejů. A když máme den náročnější, stačí si vzít našeho Důvěrného pána ve vzorkovém balení do kabelky a v případě potřeby jednoduše přemáznout. A kdyby vám naše deodoranty přece jenom nesedly, na trhu existuje už celá řada deodorantů s bezpečným přírodním složením. Stačí se jen porozhlédnout a zkoušet a zkoušet.  

Co ještě můžete udělat

Pokud se potíte na váš vkus až příliš mnoho, můžete zkusit několik jednoduchých babských rad. Noste volné, dobře savé oblečení z přírodních materiálů (např. bavlna, len, hedvábí, vlna), které jsou prodyšné a nepodporují vznik mikroklimatu vhodného pro rozvoj bakterií. Omezte kořeněná, ostrá a prohřívající jídla, zejména pak chilli, pepř, zázvor apod. Pijte během dne hlavně čistou vodu, ale vyzkoušejte také bylinné čaje. Proti pocení pomáhá šalvěj, yzop, ořešák, přeslička či libeček. Můžete si z nich udělat také příjemnou a osvěžující koupel. Proti pocení prý také skvěle funguje koupel v rajčatové šťávě :-).

VE DNECH 18. - 28. 5. 2022 V RÁMCI AKCE K MEZINÁRODNÍMU DNI MENSTRUACE VÁM K VAŠEMU NÁKUPU PO ZADÁNÍ HESLA "MHD2022" DO POZNÁMKY V KOŠÍKU PŘIDÁME VZOREK NAŠEHO DŮVĚRNÉHO PÁNA JAKO DÁREK.

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz