Je horko, věnujte prosím zvýšenou pozornost VÝBĚRU DOPRAVY! Více info v košíku.
Zákaznická podpora:725 191 660objednavky@anela.cz

S úsměvem za 6. rokem

Když krása pomáhá…

Anela oslavila 1. 6. 2024 UŽ 5 LET. Při této příležitosti nás tak trochu přepadla vlna nostalgie ze všeho, čím jsme si za ty roky prošly. Nebyla to vždy jen radost a úspěchy, naopak jsme musely překonat spoustu překážek a naučit se věci dělat jinak, abychom mohly i nadále růst a vytvořit z Anely to, čím je teď. Silnou, férovou a respektující firmu, která si váží každé zákaznice. Jsme si dobře vědomé toho, že bez vás by nic z toho nebylo. Na úvod tedy jedno velké děkujeme! ♥

Náš příběh ve zkratce

První krůčky Anely byly poněkud punk. Spoustu věcí jsme si vysnily jinak, než v reálu byly. Párkrát jsme si slušně natloukly nos, pracovaly do úmoru a zanedbávaly své osobní životy až do bodu, kdy už to skutečně dál nešlo. Kvůli nám samotným i kvůli budoucnosti Anely jsme přebudovaly celé základy našich vnitřních procesů, a jak víte, vyplatilo se. 😊

Na začátku byla touha vyřešit ekzém

Příběh Anely se začal psát v roce 2015. Andy porodila své druhé dítě, dceru, která od narození trpěla na intolerance potravin a nepříjemné ekzémy. Nenašla nic netoxického a dostatečně účinného, co by malé Terezce konečně trvale ulevilo. Ale kde je láska a vůle, tam je i řešení. Andy tak dlouho studovala vše o výrobě přírodní kosmetiky, ingrediencích a jejich kombinacích, že se ze zoufalého hledání pomoci stal nový koníček.

A odtud byl už jen krůček k tomu, aby její příběh pomáhal dál. Kromě super jemného netoxického a účinného šlehaného másla pro dcerku vytvořila na popud svých přátel také řadu dalších unikátních produktů, které na sobě všichni s nadšením testovali a poskytovali jí cennou zpětnou vazbu. Díky tomu začala pomalu vznikat komunita pravidelných spotřebitelů, která jí dodala odvahu přetavit svou zálibu na regulérní práci.

A zrodila se Anela

Vše do sebe zapadlo na naší společné dovolené s Elou, nadšenou milovnicí přírody, v roce 2018, kde jsme postavily ucelený koncept eko-šetrné značky, která bude vždy laskavá, funkční a cenově dostupná. Daly jsme dohromady svá srdce i jména a Anela byla na světě.

Neměly jsme žádný velký kapitál, ani žádné investory za sebou. Pouze vlastní nadšení, naivitu, důvěru v úspěch a pevnou oporu v našich skvělých rodinách. V roce 2019 jsme v prostorech Elina rodinného domu v Brně zbudovaly svou první provozovnu – výrobnu, sklad i expedici v jednom. Zdolaly jsme všechna papírování, získaly razítka i povolení a začaly vyrábět. V červnu toho roku jsme pak přidaly i e-shop a horská dráha se rozjela naplno. Fakt, že jsme obě byly na rodičovské dovolené a obě měly dobře vydělávající muže, byl pro nás velkou výhodou. Veškeré výdělky z Anely jsme díky tomu mohly vracet do růstu firmy.

Začínaly jsme skromně, s malým kuchyňským mixérem, několika kádinkami a jednou profi váhou. Prodeje se nám díky Andyině rozsáhlé komunitě rozjely poměrně rychle. Jediným marketingem nám v té době bylo “word of mouth” a dva brněnské trhy. Objednávek už bylo tolik, že na vánoční sezonu nám kromě Eliny mámy vypomáhaly také kamarádky. A rok 2019 jsme zakončily ziskem.

Raketový start vystřídala první stopka

První rok vše fyzicky táhla hlavně Andy. Únava a přepracování způsobily její vážný pracovní úraz – popáleniny. Bylo jasné, že musíme změnit fungování. Přibraly jsme první oficiální zaměstnankyni a Ela i se svým miminkem tou dobou ve výrobně prakticky bydlela. Střídavě jsme zde trávily i 16 hodin denně, abychom překlenuly toto náročné období bez úhony.

Na začátku roku 2020 se Andy s rodinou usadila v Dobřanech v Orlických horách. A o rok později se k nim do zbrusu nových a promyšlených prostor přesunula i celá naše výrobna.

Zlomový rok 2022

Rok 2021 byl pro nás ve znamení velkého růstu, stěhování, nových stálých kolegyň, „pořádků” a nadšené podpory ekologické organizace JARO Jaroměř. S optimismem a čím dál větším sebevědomím jsme vyhlížely rok 2022. S ním však přišlo nemilé překvapení. Ruská invaze na Ukrajinu, která nám razantně zasáhla do počtu objednávek.

Spadly jsme do červených čísel a před námi stála otázka „co teď“? Mohly jsme začít šetřit, zkracovat úvazky, propouštět či Anelu ukončit. My jsme se ale nechtěly nechat převálcovat, zvolily jsme jinou strategii.

Poslední úspory jsme vložily do inovace webových stránek a prvních placených reklam v online světě. Ze všech sil jsme se vrhly na zlepšení propagace na vlastních sociálních sítích, vrátily se k osobnímu setkávání se zákazníky na trzích a důkladně promyslely marketing vánoční sezony. Ačkoliv pro nás rok 2022 skončil ztrátou, jeho závěr pro nás znamenal zásadní a důležitý obrat k lepšímu. A tento pozitivní trend jsme si udržely až do dnešních dní.

Značka, která roste s vámi

Získaly jsme štítek Udržitelný e-shop”, staly se členem komunity “Slušná firma”, účastí na prestižním Green Beauty Marketu jsme se zařadily mezi uznávané značky přírodní kosmetiky a vyhrály jsme i soutěž začínajících podnikatelek AWE (Academy for Women Enterpreneurs) realizovanou organizací Business & Professional Women CR za podpory velvyslanectví USA. Tým se nám hojně rozrostl a z punkové firmy, kde každý dělá, co je právě potřeba, vznikla uspořádaná společnost s vnitřní strukturou.

Anela každým dnem rozkvétá a my s ní. Naše plány a sny nabírají stále reálnější obrysy a my vyhlížíme, co zítřek přinese. Všechny ty posbírané zkušenosti jsou nám stále větším zdrojem důvěry, ale i pokory. Plánů je hodně, ale necháváme je potichu zrát. Jsme tu pro Anelu, jako ona pro nás. Za dobu své existence vyrostla z neohrabaného děťátka v sebevědomou bytost, která má šanci dostat se ještě mnohem dál. Necháváme se překvapit.

Anela není jen kosmetika, Anela je životní styl

V České republice v současnosti existuje víc než 50 různě velkých značek přírodní kosmetiky. Uspět v takové konkurenci, když prim mezi zákazníky hraje běžně dostupná konvenční kosmetika, to chce opravdu dobře promyšlený business plán, slušný vstupní kapitál a promakaný marketing. Když jsme začínaly, neměly jsme nic z toho. A už vůbec jsme neměly podnikatelské ani marketingové znalosti, natož zkušenosti. Ale tvořily jsme a stále tvoříme s upřímnou dobrosrdečností, radostí, důvěrou a intuicí. Učíme se za pochodu, od druhých i z vlastních chyb.

Pevně si stojíme za svými zásadami, které jsme vystavěly na autenticitě, laskavosti, férovosti a v neposlední řadě výjimečné kvalitě našich výrobků. Chceme pro vás být víc než jen příjemnou kosmetickou rutinou. Toužíme být značkou se srdcem na pravém místě, kterou si skutečně zamilujete.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz