Zákaznická podpora:725 191 660objednavky@anela.cz

Na vzhledu záleží

Je třeba si přiznat, že na vzhledu záleží. Píšu vzhled, nikoliv krása. To jsou totiž dvě různé věci. Vnější vzhled prozradí mnoho o tom, jak jsme silní a zdraví, a tedy jakou máme šanci na přežití a jak silné potomky můžeme zplodit. To, jestli se nám vzezření líbí a považujeme ho za krásné, je už čistě emocionální a subjektivní záležitost. Pokud tedy naše pokožka začne měnit vzhled, měli bychom těmto změnám věnovat zvýšenou pozornost. Tělo s námi tímto způsobem mluví a říká nám, že mu něco nevyhovuje nebo s ním je něco v nepořádku. 

Mama+dite_ver2

Přes ekzém k uzdravení celého těla

Čím dál více se dospělých, dětí i miminek potýká s různými ekzematickými projevy kůže.  Ačkoliv je to velmi nepříjemné, protože ekzematická pokožka často výrazně svědí, někdy i pálí, táhne a na pohled vypadá nepěkně, vlastně byste za ni měli svému tělu poděkovat. Jednak se velmi pravděpodobně zbavuje něčeho, co mu dost škodí a co by mu mohlo přivodit dříve nebo později mnohem vážnější potíže. A jednak vám dává výrazně najevo, že máte ve svém životě něco změnit, protože ho nadlimitně zatěžujete. Pokud se vám tedy podaří zjistit, co je skutečnou příčinou ekzému, uzdravíte nejen pokožku, ale také své vnitřní orgány.

Hlavně nedráždit

Ekzém, a zejména ten atopický, se projevuje jako velmi suchá kůže, která snadno praská. Trhlinkami vnikají různé nečistoty a bakterie, které zapříčiní vznik svědivého zánětu v podobě zarudnutí, otoku, mokvání nebo výsevu pupínků. Ekzém není nakažlivý. Vzniká proto, že je zásadně narušena funkce a stavba kožní bariéry, čili ochranné tukové vrstvy. V důsledku toho jsou pak buňky kůže málo soudržné a rychleji odumírají. K poškození kožní bariéry dochází přílišným a často dlouhodobým drážděním. Toto dráždění může být vnější, vnitřní, nebo i jejich kombinace. Náprava je tedy zřejmá, najděte zdroj dráždění a ten eliminujte.

myti_rukou_1

Mýt co nejméně

Mezi nejčastější vnější iritanty patří látky používané v kosmetice, zejména v mýdlech. Jde hlavně o detergenty, které odmašťují a tím také vysušují, čímž stav nemocné pokožky jenom zhoršují, ale i o další syntetické, pro tělo zatěžující, těžko odbouratelné a dráždivé složky (např. SLS, parabeny, konzervační látky, aromata a barviva). Z vlastních zkušeností můžeme jen potvrdit, že nejlepší je mýt se co nejméně, krátce a vlažnou vodou s použitím přípravků čisté přírodní kosmetiky na olejové bázi. Od nás můžete vyzkoušet mycí hydrofilní olej Umyju něžně, který obsahuje zklidňující a vyživující oleje a bylinné extrakty a je vhodný i pro ta nejmenší miminka.

Mazat, mazat a zase mazat

Ekzematickou pokožku trvale udržujte dostatečně hydratovanou a promaštěnou, protože tím nahradíte chybějící přirozenou tukovou vrstvu. Zabráníte tak přílišnému praskání a následným zánětlivým procesům. K promazávání jsou ideální tučné krémy obsahující výživné a zklidňující látky, které dokáží proniknout hluboko do pokožky, kam donesou i potřebnou výživu a chybějící stavební a ochranné prvky, např. ceramidy. Samy za sebe můžeme říct, že tady vám úžasně poslouží náš Něžný pan Oves, který je nadýchaný jako ta nejjemnější pěna, takže při aplikaci ani nebudete cítit, že se něčím mažete. Je to vůbec první produkt, který Andy vyvinula. A že obsahuje opravdu jen to nejlepší a nejúčinnější dokládá fakt, že jej tvořila pro svou malou Terezku, která jako miminko na atopický ekzém hodně trpěla. Pokožku promašťujte tak často, jak jen vám to bude příjemné a jak vám to čas dovolí. Pokud si chcete usnadnit práci, můžete Něžného pana Ovsa také rozpustit do koupele. Krásně a jemně se tak dostane do všech záhybů kůže.

ruka_3

Zánět musí zmizet

Pokud máte kůži horkou, bolavou a mokvavou, pak se v ní objevil zánět a je potřeba se ho nejprve zbavit. Kůži natřete protizánětlivým krémem nebo gelem a jemně ji chlaďte studeným obkladem. Na menší ložiska můžete použít naši hojivou Bílou noční teenku, při větších výsevech nebo pokud do dvou dnů nepocítíte zlepšení, určitě zajděte k lékaři. Pravděpodobně vám předepíše mazání s kortikoidy, ale navržené léčbě se nebraňte. Kortikoidy jsou sice pro naše tělo zátěží, ale zase dokáží velmi dobře a rychle řešit vážné akutní stavy. Bez bolesti a zánětu se vám bude mnohem snadněji pátrat po skutečných příčinách vašeho ekzému.  

Pryč s veškerou chemií

Z vnějších faktorů majících často vliv na vznik nebo prohlubování ekzému ještě připomínám umělá vlákna v oblečení, která nahraďte bavlnou, vlnou, lnem nebo konopím, ideálně v bio kvalitě, a prací a čisticí prostředky. I ty totiž mohou obsahovat značné množství dráždivých a alergizujících složek. Dnes už naštěstí na trhu najdete velký výběr tzv. eko-drogerie založené na přírodních, snadno odbouratelných látkách (např. zn. Ulrich, Tierra Verde, Sonett, Frosch).

alegeny_1

Bez změny stravy to nejspíš nepůjde

Začala jsem sice vnějšími vlivy, ale tou hlavní příčinou vzniku ekzému bývají mnohem častěji faktory vnitřní spojené se stravou a také stresem. A i tady máme s Andy bohaté zkušenosti. Obě dvě jsme si u svých dětí prošly eliminačními dietami, abychom zjistily, co jim nedělá dobře, dráždí jejich střeva a další orgány, a zbavily je tak mj. průvodních bolestivých kolik a průjmů. Obě jsme také díky tomu vyřešily nebo výrazně zmírnily i své vlastní zdravotní potíže (např. akné, hrubou kůži na rukách, vracející se záněty močových cest nebo zažívací potíže). Obecně platí, že mezi nejčastější alergeny, resp. potraviny způsobující intoleranci patří kravské mléko a mléčné výrobky, hovězí maso, vejce, sója, ořechy, ryby a lepek. Celou situaci ve vnitřním prostředí ještě zhoršuje nadměrný přísun cukru, v jehož důsledku dochází k narušení acidobazické rovnováhy a k podpoře zánětlivých procesů v těle. To, jestli je některá potravina u vás příčinou vzniku ekzému zjistíte nejsnadněji tak, že ji prostě z jídelníčku vyřadíte, a to alespoň na jeden, lépe na dva měsíce. Ono, projevy na kůži mají nějakou setrvačnost a trvá u nich vždy výrazně déle, než se změna ukáže. Aby to nebylo úplně tak snadné, může se stát a bývá to i docela časté, že vaše tělo nedokáže strávit např. lepek. Jenže jeho častou a pravidelnou konzumací jste si mohli střeva tak nabourat, že je začnou dráždit i další potraviny, např. kravské mléko. Jakmile je uzdravíte, bude stačit, když z jídelníčku trvale vyřadíte lepek a ke kravskému mléku se budete moci vrátit. V dnešní době lze už také rozborem krve zjistit nejen alergeny, ale také látky, ke kterým jste intolerantní. Tyto testy (běžně dostupný je např. Food detective) berte jako vodítko, nikoliv jako důkaz toho, co je příčinou vašeho ekzému. U kojených dětí jsou navíc neprůkazné. Pokud byste se chtěli do eliminační diety pustit, doporučuji si načíst informace z různých zdrojů a zkušenosti lidí, kteří dietou s úspěchem prošli. Začít můžete třeba na blogu Andy Začíná to jídlem :-).

Na závěr jedno malé povzbuzení. Pokud včas odhalíte a podchytíte pravou příčinu, pak u dětí potravinové intolerance a projevy atopického ekzému zpravidla do 3. roku zcela vymizí.

pozn. V tomto článku uvádíme doporučení získaná vlastními zkušenostmi pouze jako vodítko, kde hledat příčiny vzniku ekzému. Rozhodně nejsou náhradou odborného lékařského vyšetření a léčby.  

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz