Zákaznická podpora:725 191 660objednavky@anela.cz

Přírodní kosmetika pečuje, sama však potřebuje péči

V posledních letech se čím dál více lidí zajímá o zdravý životní styl a trvale udržitelný či k přírodě šetrnější způsob života. Máme z toho velkou radost, a to proto, že nás ta naše planeta snad ještě nějakou dobu uživí, a také proto, že se už necítíme v tomto názoru tak osamoceně. Rozhodnutí žít zdravěji a tedy převzít plnou zodpovědnost za svůj život s sebou nese velké či menší změny. Mezi ně také patří výměna běžné, po roky používané kosmetiky, za kosmetiku přírodní. Víte však, co to vlastně přesně je čistá přírodní kosmetika? A že i ona sama potřebuje o něco větší péči?  

V přírodě vzniklé, v přírodě odbouratelné

Přírodní kosmetika je taková kosmetika, která ve svém složení obsahuje ingredience, které vznikly v přírodě nebo se v přírodě běžně vyskytují, a které také příroda dokáže snadno odbourat, tj. jsou biodegradabilní, a nijak ji nepoškozují. Za sebe bych řekla, že přírodní kosmetika by měla takové složky obsahovat výhradně, a neměl by tedy být problém ji v menším množství také kompostovat. Což určitě s naší kosmetikou vyzkoušejte (ale jen pokud ji nezvládnete včas spotřebovat :-)). Na trhu však najdete i kosmetiku, která je za přírodní považována (a dokonce může být i jako přírodní certifikována), přitom obsahuje ingredience přírodního původu pouze ze 75 %. Na co byste však v přírodní kosmetice nikdy neměli narazit jsou geneticky modifikované suroviny (GMO), umělá barviva, aromata, konzervanty, stabilizátory, látky ropného původu a jiné lidskému tělu či přírodnímu prostředí škodlivé látky (např. parabeny, chemické UV filtry, ethanolaminy, bisfenoly, silikony a mnohé další). Žádná ze složek takové kosmetiky ani kosmetika samotná by neměla být testována na zvířatech. Přírodní kosmetika by navíc měla být balena co nejúsporněji a s důrazem na využití recyklovaných či recyklovatelných materiálů.  

IMGP8232

Péči o přírodní kosmetiku zvládne každý

Vzhledem k tomu, že se přírodní kosmetika vyznačuje svou šetrností k našim tělům i k přírodě, výrazně snadněji podléhá zkáze. Proto u ní zpravidla nenajdete exspiraci delší než 1, max. 2 roky. Ale hlavně, aby vydržela tuto deklarovanou dobu, vyžaduje důslednější péči. Ne, nebojte, není to až taková věda. Jde to zvládnout i s dětmi a jejich nenechavýma ručičkama. Chce to jen najít si pro sebe uživatelsky příjemnou rutinu ve stávajících podmínkách vašeho bydlení, kterou zajistíte kosmetice to, co potřebuje. Prostě s nadhledem a rozumem ;-).  

Chraňte před sluncem

Základem je zajištění stabilní teploty, ideálně mezi 18 – 21 °C. My doporučujeme naši kosmetiku uchovávat při teplotách do 23 °C a mimo přímé sluneční paprsky, nejlépe na tmavém místě (např. ve skříňce nebo v šuplíku). Přímé sluneční záření představuje opravdu problém, protože výrazně urychluje množení patogenních organismů a zrychluje zkázotvorné procesy v olejích a máslech. Naši kosmetiku balíme do skleniček z tmavého skla, které ji před nežádoucími vlivy slunečního svitu z větší míry chrání. Přesto ji ale nenechávejte vystavenou každodennímu slunci, obzvlášť ne v letních měsících. Uvedených 23 °C je taková jistotní teplota, při které se můžeme zaručit, že použité ingredience se nemění, zachovávají si své vlastnosti a kosmetika tak vydrží minimálně do uvedeného data exspirace. Nad touto teplotou už mnohé oleje a másla rychle mění své užitné vlastnosti, kazí se a žluknou. To, že je kosmetika zkažená, poznáte podle velmi nepříjemného zápachu. Na teplotu dávejte pozor obzvláště v létě. V koupelnách často vystoupá i poměrně vysoko. Stačí jedna hodina příliš vysoké teploty nebo přímého ostrého slunce a produkt může být nenávratně zkažený. Pokud si rádi pořizujete větší balení, doporučujeme, odeberte si z něj do menšího kelímku či skleničky pro každodenní použití, zbytek uskladněte v lednici. Stejně tak můžete naložit i s produktem, pro jehož využití skončila sezóna, např. Ochráním tváře na jaře, nebo Lesa pán v zimě. V lednici vám krásně vydrží zase do sezony příští.  

pexels-brett-sayles-1431822

Opatrně na výkyvy teplot

Zmínila jsem také, že by teplota měla být stabilní. Ono, prudké teplotní výkyvy, i když v mezích teplot limitních, mají na přírodní kosmetiku také neblahý vliv. Snadno se přihodí, pokud s kosmetikou cestujete v zimě v mrazech a pak vejdete do vytopené místnosti. Pokud se tak stane jednou, dvakrát, kosmetika se vám nezkazí, ale může ztratit své příjemné senzorické vlastnosti, zejména pak nadýchanost, hladkou texturu, snadnou roztíratelnost a tu správnou viskozitu. Možná jste se už setkali s drobnými hrudečkami nebo jakoby hvězdičkami v některém z našich krémů. To je právě způsobeno prudkou změnou teploty, při které jedno z použitých másel takto zhrudkovalo. Krém není úplně zničený, i když už není při používání tak příjemný. Existuje však snadná pomoc, opatrně jej roztavte v horké vodní lázni a dejte zchladnout do lednice. Krém budete mít zase jako nový :-).

Hrudky_4

Čistota je půlka zdraví

Další věc, na kterou byste určitě měli dbát, je čistota při nabírání a vůbec při manipulaci s výrobkem. Obzvláště u produktů obsahujících vodu je kontaminace nechtěnými patogeny (plísněmi, houbami či bakteriemi) poměrně snadná a může znamenat rychlou zkázu. Proto do každé dózičky sahejte vždy jen čistýma rukama, nebo ještě lépe pro tento jediný účel určenými čistými špachtličkami. Pokud je na produktu aplikátor, využívejte jej a produkt zbytečně neotvírejte. Čím více ho budete vystavovat vnější kontaminaci, tím pravděpodobněji se tak stane.  

A zdraví nad zlato

Zkažený produkt nikdy nepoužívejte. Přinejmenším byste z jeho použití neměli ten správný požitek, ale mohl by vám také ublížit, zhoršit nějakou řešenou potíž nebo dokonce způsobit nepříjemnou dermatitidu. Nezapomeňte také, že se látky obsažené v kosmetice mohou i více než z 60 % vstřebat kůží do hlubších tělních struktur a krve. Škodlivé látky by se tedy mohly dostat i do vašich dalších tělních orgánů, a to za těch „pár“ promarněných korun nestojí.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz