Zákaznická podpora:725 191 660objednavky@anela.cz

Víš jak voní les?

Konečně jsme se dočkali. Slunce nám prohřívá ztuhlá záda, svěží zelená každého čerstvého lístku a každý pestrobarevný květ nás hladí po duši, vzduch voní životem a dokonce i první zvuky puštěných sekaček si s potěšením užíváme … jaro je tu! Sedět doma, když je venku tak krásně, prostě nejde. To by byl hřích!  

S vděkem přijímejte poklady naší přírody

Vyrazili jsme s dětmi na procházku po okolí. Cestou jsme s povděkem od naší matičky země přijali poklady, které se nám právě teď mohou velmi hodit. Zlaté podběly, skvělé pomocníky při kašlících. Růžovofialové plicníky, silné léčitele všech potíží dýchacího ústrojí. První smaragdové lístky česneku medvědího, jednoho z nejúčinnějších jarních přírodních antibiotik, který si umí poradit s nachlazením, chřipkou i trávicími potížemi. A nenápadné tmavě zelené výhonky kopřivy, královny mezi bylinkami. Pokud byste si rádi ozvláštnili nejen zelený čtvrtek, dopřejte si čaj nebo špenát z jejích čerstvých lístků. Vlije vám silnou jarní energii do žil ;-).

O bylinkách jsem však psát úplně nechtěla. Ale nešlo jinak, musela jsem. Procházky jsou teď to jediné, co nám zachraňuje zdravý rozum … A tyto poklady na nich můžete najít i vy.

Dívka v lese_v1

Před nepříjemnou havětí se můžete chránit s pomocí síly přírody

A teď k tomu hlavnímu, co se v tomto článku máte dozvědět. Venku je příjemně nejen nám, a tak vás na procházkách už budou doprovázet také mnohá šestinohá, ba dokonce i osminohá zvířátka. A ačkoliv jsou titěrná, většina z nich nám dokáže výlet venku pořádně znepříjemnit. Proto vám doporučujeme se na ně před odchodem řádně připravit. Před jejich ataky hodně pomůže, když máte uzavřené boty, dlouhé nohavice a rukávy. A také se poctivě navonět, ovšem ne tak ledajakou voňavkou. My dobře víme, co této protivné havěti nevoní. Naštěstí, co nevoní jí, voní nám. Jsou to silné přírodní rostlinné silice, jako je bazalka, eukalyptus, hřebíček, rozmarýn nebo třeba tea tree. Pokud rádi experimentujete a vyrábíte sami, určitě na internetu najdete spoustu návodů, jak na to. Nejsnazší je vylouhovat pořádnou dávku hřebíčku v alpě. Abychom vám ulehčili, nabízíme vám našeho Lesa pána, kterého už několik let kvalitně testujeme na sobě i vlastních dětech. Funguje znamenitě nejen v odpuzování hmyzu a klíšťat, ale skvěle pomůže i při požahání kopřivou nebo při jakémkoliv štípnutí. Stačí stříknout a do pár minut jsou bolest i otok pryč. A pokud by kousnutí začalo vypadat spíš jako boule, bolelo, svědilo, což se poslední roky po komářím kousnutím stává čím dál častěji, sáhněte po naší Bílé noční teence. Během let jsme totiž praxí ověřily, že je skvělá nejen na akné, ale také právě na ty nejzběsilejší štípance (no a případně také popraskané koutky, neštovice, opary... ale o tom zase jindy). 

Když je klíště příliš drzé

Přes všechna svá důkladná ochranná opatření se vždy po každém návratu domů vzájemně pečlivě na dobrém světle prohlédněte. Obzvláště prozkoumejte všechny záhyby a zákoutí. Klíšťatům se obzvlášť líbí na tmavých a vlhkých místech. Pod spodním prádlem, mezi prsty na nohách nebo za ušima ideálka … Pokud nějaké to extra drzé objevíte, netřeba panikařit. Pokud nemáte speciální pomůcky na vyndavání klíšťat (např. háček, kartu), pak najděte co nejtenčí špičatou pinzetu. Klíště pevně chyťte hned u kůže a rychlejším kývavým pohybem dopředu a dozadu vytáhněte. Klíště nemá závit! Točení nepomůže. Ničím ho neduste ani netopte, tedy žádný krém ani nic jiného není pro vyndavání potřeba. Jen byste zvýšili pravděpodobnost, že vyvrhne obsah svých útrob do ranky a že vás nakazí, je-li infikované. Po odstranění místo vydezinfikujte. Nemáte-li po ruce klasickou dezinfekci (např. Betadinu), můžete použít i našeho Lesa pána. Chcete-li můžete klíště poslat do speciální laboratoře k vyšetření, zda bylo infikované. Je ale otázka, zda se zbytečně stresovat navíc. Na jednom zdravotním kurzu mě učili, že pokud klíště vytáhnu správným způsobem do 8 hodin od přisátí, je riziko infekce boreliózou, i když bylo klíště infikované, minimální. I nákaza encefalitidou je významně snížena.

Kliste_v1

Přejeme krásné voňavé a uvolněné jaro i léto s vašimi nejmilovanějšími při hledání pokladů, ať už těch  nadcházejících „Velko-pátečních“ nebo jiných každodenních, ale možná o to kouzelnějších.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz